Wie heeft dat nou niet, dat je ergens loopt, de panden bekijkt, en je vraagt je af: “ Wat heeft er zich hier afgespeeld in de loop der tijden, als de muren eens konden spreken…” Nou, datzelfde dacht en denkt Luisella Lai (41) van theateratelier Toi Toi Toi, ook. Daarom heeft zij het project ‘Achter de Voordeur’ opgestart.
We kennen Luisella vooral van ‘De Zingende Badmutsen’. Maar ze heeft haar leven lang al een fascinatie gehad voor theater. “Ik was drie jaar oud toen ik al balletles had en mocht optreden. Toen ik veertien was had ik een eigen theatergroep met straattheateracts en optredens door het hele land.” In 2006 is ze afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Artez in Zwolle, richting theaterdocent
Het project ‘Achter de Voordeur’
Luisella vertelt: “We zoeken binnenlocaties in Olst waar we voorstellingen gaan spelen van ongeveer 15 minuten. Op die locaties spelen we een verhaal wat te maken heeft met de geschiedenis van dat pand. Geschiedenis kan zijn in de Middeleeuwen, maar het kan ook vorige week zijn. Voor mezelf heb ik als doelstelling gesteld dat elke voorstelling een andere theatervorm moet hebben. Die theatervorm kan zijn realistisch, drama, musical, opera, slapstick, film of bijvoorbeeld bewegingstheater.”
Zoeken naar verhalen en locaties
“We zijn nu op het punt dat we aan het zoeken zijn naar de geschiedenis, de verhalen dus, en naar de panden die daarbij horen. Het moet wel in of rondom het dorp Olst zijn omdat je wandelt van locatie naar locatie. Het is de bedoeling dat op iedere locatie minimaal een vereniging aansluit. Dat kan een muziekvereniging zijn, een toneelvereniging, maar het kan ook een scoutingvereniging zijn die helpt met het (op)bouwen van een en ander. We hebben alle verenigingen aangeschreven*. Verder komt er nog een oproep om enthousiaste spelers te vinden. De insteek is meer dat iedereen mee kan doen dan dat men getalenteerd moet zijn. Ook mensen met een beperking zijn welkom.”
Ook Historische Vereniging Olst en Stichting Illimitato erbij betrokken
Historische Vereniging Olster Erfgoed is nauw betrokken voor alles wat archief betreft. Plus het feit dat de mensen van de Historische vereniging heel veel kennis in hun hoofd hebben. Stichting Illimitato is erbij betrokken om een aantal voorwaarden eromheen te kunnen realiseren, zoals subsidies, verzekeringen en vergunningen.
Woningen, winkels of bedrijf
“We spelen in maart 2025 van donderdag t/m zondag. Voor mensen die hun huis beschikbaar stellen hebben we een techniekwerkgroep die voorafgaand aan dat weekend de vloeren veilig stelt omdat we niet willen dat vloeren vies of beschadigd raken. Het mogen trouwens ook winkels of een deel van een bedrijf zijn, waar het verhaal zich heeft afgespeeld en waar dan dus de voorstelling zal zijn.”
Voorbeelden van verhalen
“Er is een verhaal van ‘Lange Arnold’. Dat was een man met een gemiddelde intelligentie maar sprak niet. Hij zat vaak tegen de gevel van een pand hoek Aaldert Geertsstraat/Prins Bernhardstraat, zonder wat te zeggen. Hij keek ook bij mensen naar binnen, naar de televisie. We zoeken naar verhalen met een persoonlijk element.”
Een ander voorbeeld: “In het pand van Dalhuisen, waar nu het Pannenkoekenhuis zit, is een tienerclub geweest. Er zijn veel huwelijken uit voortgekomen, maar ook veel blauwtjes gelopen. We zijn benieuwd of iemand zich hier nog iets van herinnert.
Of weet iemand iets uit de Tweede Wereldoorlog, iets persoonlijks wat in het dorp Olst speelde, en verbonden aan een pand.”
Het verhaal ontstaat gaandeweg
Luisella bedenkt de vorm, en doet in principe de regie. “De spelers hebben ook inbreng. Ik schrijf geen script uit. Ik kies de vorm, zoek daarna de vereniging en de spelers. Het verhaal ontstaat terwijl ik bezig ben.”
Wie weet er nog………
Iets over Lange Arnold of over
Kleine Stein, die melkmonsters nam bij boeren
Persoonlijke oorlogsverhalen (In combinatie met een locatie)
Tienerclub Otiko?
*Als je als vereniging niet bent gevraagd, dan ben je van harte uitgenodigd om te reageren
Mail: info@theaterachterdevoordeur.nl
Tel: 06-25277275
Foto: Robert Jan Leerink
Tekst: Liesbeth van Binsbergen – Ziere