Bent u 70 jaar, van het mannelijk geslacht, geboren en getogen op de Boskamp of in Olst én katholiek? Grote kans dat u op uw achtste of negende levensjaar ’s winters op vrijdag tussen zeven en half negen ’s avonds aan het figuurzagen was. Of aan het schilderen. Of sloeg u zich om 19.38 met een hamer op uw duim. En dat allemaal in een zaaltje in toenmalig café Boerhof begin van of achter op de Boskamp. (Net hoe je het bekijkt)
Katholiek is de handenarbeidclub Don Bosco allang niet meer en café Boerhof is na vele omzwervingen (Overwetering, Welgelegen, café ten have, kelder Restaurant IJsseldijk) verruild voor de schuur naast de Aloysius school. Maar knutselen met triplex plankjes doen ze daar nog steeds. Optekenen van figuurtjes, dat met een fijn zaagje heel precies uitzagen om daarna met een verfkwastje het pronkstukje een fraai, kleurrijk uiterlijk te geven.
Don Bosco is – het zal u niet verbazen – opgericht door de katholieke kerk van de Boskamp in 1953. Niet dat er zoiets bestond als katholiek figuurzagen, maar de scheiding der geesten (katholiek versus “de rest”(proteststand/hervormd/gereformeerd)) was toen nog volop aanwezig. De naam is afgeleid van de katholieke heilige Giovanni Bosco (1815 – 1888) die zich bekommerde om de sociale wantoestanden onder jongeren in de sloppenwijken van Turijn. Doel van Don Bosco Boskamp was om jongetjes (nee, geen meisjes) de fijne motoriek te helpen ontwikkelen.
Ook nu nog knutselen alleen jongens op Don Bosco. “Dat is zo gegroeid” zegt Jan Willem Nienhuis, één van de drijvende krachten achter het huidige Don Bosco. “Het is wel geprobeerd met meisjes maar stuitte toen op praktische problemen zoals ruimtegebrek en te weinig begeleiders.” Jan Willem heeft zelf als jongen op Don Bosco gezeten. Hij is er altijd bij betrokken gebleven, vanaf 1980 als begeleider. Samen met Frans Visser die helaas door Covid is overleden. “Wij waren een gedreven koppel. Ik mis Frans nog steeds.” Jan Willem heeft door Covid zelf op het randje van de dood gezweefd. “Het was een dubbeltje op zijn kant. Voor Frans viel het verkeerd.”
Weliswaar is het gedrevene er een beetje vanaf (“Ik ben na mijn covid-ervaring meer gaan reflecteren op het leven”), nog steeds is hij met 8 leiders, bijna allemaal jonge kerels, en meer dan 20 jongens in de leeftijd tussen pakweg 7 en 11 jaar op vrijdagavond in de weer. “Voor kinderen jonger dan 7 is het te moeilijk. Ze moeten wel kunnen lezen en schrijven anders lukt het niet. En zodra ze van de basisschool af zijn, zien we ze ook niet meer terug. Dat is bijna een wetmatigheid. Van ons mogen ze gerust blijven maar het gebeurt gewoon niet.”
Don Bosco start elk jaar begin november en eindigt altijd half maart. Daarna is er een tentoonstelling + bazaar. Dat is dit jaar op zondagmiddag 19 maart in Eetcafé Boskamp, tussen 13.00 en 18.00 uur. De bazaar is bedoeld om wat extra geld binnen te krijgen.