Jan Wagenaar: ongedierte beter preventief voorkomen dan achteraf bestrijden

door | mrt 1, 2023 | Berichten

Je mag thuis geen muizengif meer gebruiken. Daarom raadt Jan Wagenaar, ongediertebestrijder uit Wijhe, aan om het in huis zo te regelen dat muizen – en ratten – van zichzelf al wegblijven.

Sinds dit jaar is de wet veranderd ten aanzien van muizen- en rattengif. Je verdelgt er makkelijk knaagdieren mee die overlast veroorzaken, maar de overheid constateerde dat het gif vaak preventief werd ingezet. Met permanent een schoteltje gif in de meterkast leek je het probleem voor te zijn. Door een verbod op het middel ‘rodenticide’ wil de overheid bewerkstelligen dat we op een andere manier preventief zijn: geen etensresten laten slingeren, ingangen tot je woning afsluiten en rommelige hoekjes voorkomen. Wettelijk is dat omschreven als ‘het aanpakken van de omgeving, bouwkundige tekortkomingen en bedrijfsmatige en/of huishoudelijke processen. Het bestrijden en dus inzetten van (chemische) bestrijdingsmiddelen tegen overlast van ratten en muizen moet op die manier veelal overbodig gemaakt worden.’

Muizen hebben maar een heel klein gaatje nodig om jouw huis binnen te komen of zich bijvoorbeeld in de spouwmuur te nestelen. “Ik zeg altijd tegen mensen dat ze zich een beetje nieuwsgierig moeten opstellen,” legt Jan Wagenaar uit. “Je moet echt achter kastjes, onder je aanrecht of in de meterkast kijken, of er manieren zijn voor een muis om binnen te komen. Je ziet dat trouwens ook gauw genoeg aan muizenkeuteltjes. Die beestjes hebben zo’n snelle stofwisseling, dat ze altijd overal keutels achterlaten.”

“En als je dan ontdekt hebt waar ze binnen komen, maak dat gaatje dan goed dicht! Niet een doek of een prop papier er in stoppen, maar echt met een vulling die keihard wordt. Want anders komen de muizen alsnog wel binnen.”

Toch nog last van muizen? Wagenaar raadt dan valletjes aan met een beetje pindakaas er op. “Dan heb je de muizen zo te pakken. Zelf gebruik ik klemmetjes die de muis doden. Een valletje staat dan weer in een box, zodat de muis er niet met val en al vandoor kan gaan. Maar als mensen een valletje zetten waar je de muis levend in vangt, ik denk dat die de weg over een paar honderd meter niet terug vindt. Maar zeker weten doe ik dat niet.”

Regelmatig controleren van de lokaasdepots is belangrijk om de bestrijding goed te kunnen uitvoeren en in kaart te kunnen brengen.

Bij ratten is dat een ander verhaal. Die hebben een territorium dat veel groter is, ze bewandelen hele routes. Dus dan is een val die de rat dood wel zo verstandig. “Ratten krijg je vooral via een kapot riool binnen en ze komen natuurlijk ook op etensresten af. Je moet ook voorkomen dat ze ergens op je kavel een lekker rommelige nestelruimte hebben.”

Een van de voorwaarden voor een goede bestrijding is een deskundige inspectie.

De overheid wil met de nieuwe maatregel voorkomen dat we gif als preventie gebruiken. Maar als het echt uit de hand loopt, dan is Wagenaar een gecertificeerd bedrijf dat wel rodenticide mag inzetten. “Als ik er bij geroepen word, moet ik ook eerst op zoek naar de plekken waar ongedierte binnen kan komen, dan moet ik ze met vallen proberen weg te vangen. Pas als dat niet lukt, mag ik eventueel overstappen op gif. Bij een grotere rattenplaag, zoals op een boerderij, kan ik dan zelfs een buks inzetten om de dieren af te schieten. Daar ben ik als gerechtigde plaagdierenbestrijder speciaal voor gecertificeerd.”

https://obwwijhe.nl/