Wat is Taizé

door | feb 15, 2023 | Berichten

De Zwitserse broeder Roger kocht in 1940 in Taizé, in de Bourgogne (Frankrijk), een huis met gebouwen om mensen, die het oorlogsgeweld ontvluchten, te kunnen opvangen. Hij moet zelf in 1942 uit Taizé vluchten, maar in 1944 is hij al weer terug. In 1949 leggen 7 broeders afkomstig uit de rooms-katholieke en verschillende protestantse kerken, hun geloften af om in eenvoud, in gemeenschap met elkaar te leven. Dat is het eigenlijke begin van de communiteit van Taizé. Het is een open, oecumenische gemeenschap, waar iedereen van over heel de wereld welkom is om een tijd met hen te leven.

Taizé vieringen kenmerken zich door de meditatieve liederen en hebben als doel ieders deelname te stimuleren. De liederen zijn in verschillende talen geschreven. Vooral de lange stilte halverwege de viering heeft voor veel mensen iets ongemakkelijks en misschien is het lastig om het als “meditatieve stilte” te ervaren. Stilte is niet vanzelfsprekend en heeft ‘oefening” nodig.
We hopen, dat deze viering ons helpt om in Gods aanwezigheid te verblijven, stil te zijn en ons te bezinnen op ‘recht doen’.
Een goede viering toegewenst!
Woensdag 15 februari in de dagkapel van de RK. Kerk te Wijhe 19.00 – 19.30 uur.