Boekenpresentatie De Slinger in Wijhe

door | feb 10, 2023 | Kunst en Cultuur

Door Hans Zwijnenberg

Het was een hele fijne, leuke, drukbezochte en gezellige avond, de achttiende november vorig jaar in het Holstohus. Vier schrijvers uit de gemeente Olst-Wijhe toonden zich bij hun boekenpresentatie aan het Olster publiek. En dat alles onder de soepele en begeesterende leiding van gespreksleider Anita ten Broeke. Komende vrijdagavond 10 februari gaat de presentatie in Wijhe in herhaling. Plaats van handeling: De Slinger, Langstraat 12. Met dezelfde schrijvers – Hasan Kaddour, Brigitte Wolthuis, Bert Hinnen en Sylvia Hubers – en dezelfde gespreksleider: Anita ten Broeke. Met haar heb ik een interview.

Eigenlijk viel pas achteraf op hoe natuurlijk de gesprekken die avond in november liepen tussen Anita en de schrijvers en tussen de schrijvers en het publiek. Als ik zeg dat dat de gave is van een goede gespreksleider, stribbelt Anita een beetje tegen. “Dat klinkt me veel te protserig” zegt ze. Toch erkent ook zij dat alles prettig verliep en iedereen zich op zijn gemak voelde. Het was de eerste keer dat zij op een dergelijke manier een gesprek leidde maar er was wel iets meer dan ‘ik wist niet dat ik het in me had’. Behalve een natuurlijke aanleg heeft Anita haar manier van het gesprek aangaan kunnen scherpen aan het werk dat ze doet als communicatieadviseur bij de gemeente Olst-Wijhe. “Vooral goed luisteren is ontzettend belangrijk en daarbij dan de juiste vragen stellen. Open vragen, zonder vooroordeel.” Het helpt ook mee dat ze voor haar werk vaak artikelen schrijft die kort en bondig dienen te zijn en alleen de essentie van het te behandelen onderwerp moeten bevatten. Verder is optreden in het openbaar haar niet vreemd.

Dus uit de losse pols zo’n gespreksavond ingaan? “Zeer zeker niet” zegt Anita. “Ik heb me goed voorbereid, van tevoren contact gehad met de schrijvers en nagedacht welke vragen ik zou kunnen stellen. Die vragen vormen de rode draad van het gesprek zodat het niet ongecontroleerd alle kanten opgaat. Dat is voor iedereen prettig.” Een belangrijke taak van een gespreksleider is om de tijd in de gaten te houden. “Ik heb mijn horloge naast me neergelegd om te zorgen dat alle vier de sprekers gelijke spreektijd krijgen” vertrouwt ze me toe. “De ene mens praat immers wat makkelijker dan de ander. Daar is niks mis mee. Als gespreksleider moet je subtiel het evenwicht zoeken tussen stimuleren en temperen.” Dat is haar heel behoorlijk gelukt.

Gratis bij te wonen: Boekenpresentatie van vier schrijvers uit de gemeente Olst-Wijhe: Hasan Kaddour, Brigitte Wolthuis, Bert Hinnen en Sylvia Hubers.
Waar: De Slinger, Langstraat 12 te Wijhe.
Wanneer: vrijdagavond 10 februari 2023.
Hoe laat: van 19.30 – 21.30 uur.
De avond is georganiseerd door en met medewerking van ‘t Nut, Stichting Kunst & Cultuur Olst-Wijhe, ut Huus, boekhandel Jacobs & Jansen en De Bibliotheek Salland.