Erfcoaches – vraagbakens voor het buitengebied

door | feb 1, 2023 | Uncategorized

Er is veel onzekerheid in agrarisch Nederland. U zult dat ongetwijfeld gemerkt hebben. De boeren zijn vooral boos op de (landelijke) overheid. Agrariërs stellen dat door continue wijzigingen in normen en regels het hen onmogelijk wordt gemaakt om een fatsoenlijke bedrijfsvoering te onderhouden. Zij zijn terecht gekomen in het steeds nadrukkelijker opspelende spanningsveld tussen de agrarische bedrijfsvoering en de roep om ecologisch herstel. Sinds 2019 heeft de provincie Overijssel 12 erfcoaches aangesteld. Zij opereren in het buitengebied van de provincie en bieden desgevraagd ondersteuning aan erfeigenaren. Om een misverstand te voorkomen: zij zijn er niet alleen voor agrariërs maar voor alle grondeigenaren in dat buitengebied. Huis aan Huis praat met twee van hen, Yvonne In ’t Veld en Niek Oude Scholten. Yvonne werkt voornamelijk in het buitengebied van Olst-Wijhe en Dalfsen, Niek in het hele buitengebied van Salland.

“Het project Toekomstgerichte Erven is in het leven geroepen om het landelijk gebied toekomstbestendig te maken op het gebied van wonen, werken en leven. De erfeigenaar staat hierbij centraal. Als erfcoaches begeleiden we erfeigenaren bij al hun vragen, problemen of ideeën”zegt Yvonne. Zij heeft daarbij in haar vorige baan als projectleider asbestbodemsanering bij veel erfeigenaren aan de keukentafel gezeten. Daarnaast woont ze zelf in het buitengebied en heeft daar een sterke binding mee.

Niek heeft een agrarische achtergrond. Na zijn agrarische opleiding heeft hij veel advieswerk gedaan in zowel de rundveehouderij als akkerbouw. Niek is zelf ook woonachtig in het buitengebied en houdt hier een aantal stuks Aberdeen Angus runderen.

Beide hebben een opleidingstraject binnen de provincie gevolgd. Over wetgeving, regelingen, subsidies en andere zaken die daar bij komen kijken. Alle erfcoaches komen regelmatig bijeen waarbij vaak gastsprekers worden uitgenodigd om over specifieke deelterreinen bij te praten. Zoals banken, accountants of technisch adviseurs. “Onlangs zijn we nog door de GGD bijgepraat” zegt Yvonne. En ook binnen de gemeente hebben ze contact met diverse disciplines. “Als erfcoach ben je een generalist” vult Niek aan. “Je weet overal wat van.”

Erfcoaches zijn dan ook geen adviseurs. “Wij proberen de vraag achter de vraag naar boven te krijgen”zegt Yvonne. “Een agrariër kan met een heel eenvoudige vraag bij ons komen. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn, maar soms is dat het wel. Wij zijn ervoor om dat boven tafel te krijgen.” Als een boer op een keerpunt staat en nog niet helder heeft welke richting te kiezen, kunnen wij hem helpen. Niet door te adviseren maar door te vragen hoe hij dingen voor zich ziet.” Yvonne geeft een voorbeeld: “Stel een boer overweegt een deel van zijn agrarische activiteiten af te stoten en een boerderijcamping op te starten. Hij heeft altijd alleen gewerkt. Past het dan bij hem om ook dagelijks andere mensen om zich heen te hebben.” In zo’n geval stellen ze ook voor om eens ergens te gaan kijken waar iemand een dergelijke stap al wel genomen heeft. “Wij helpen ze hun eigen keuzes te maken. Soms helpt het alleen al als ze hun voornemens (voor het eerst) hardop uitspreken. ”voegt Yvonne eraan toe. Er zijn onderwerpen die te specialistisch zijn en dan verwijzen ze door naar adviseurs op dat gebied. En stellen voor om eens op hun website te kijken.

In het begin van hun activiteiten kregen Niek en Yvonne veelal te maken met particuliere grondeigenaren. Dat is nu verandert. Niet alleen door publicaties over hun werk maar ook door vragen van agrariërs die nieuwe verdienmodellen verkennen. Natuurlijk hebben boeren sparringpartners waarmee ze kunnen overleggen of problemen bespreken. Erfbetreders zoals voerleveranciers of adviseurs. Die gesprekken zijn zonder meer open, eerlijk en waardevol. Soms is het prettig om ook een gesprek te hebben met een onafhankelijk iemand. Zoals met Yvonne en Niek.
Erfeigenaren kunnen hen benaderen met elke vraag die te maken heeft met de toekomst van hun erf. De gesprekken zijn vertrouwelijk en kosteloos. U kunt ze rechtstreeks benaderen.

Yvonne In ’t Veld:
06 – 10 98 22 76
Niek Oude Scholten:
06 – 38 64 84 47