Wijhe heeft recht op een volwaardige bibliotheekvestiging!

door | jun 21, 2023 | Berichten

Er is een onderzoek geweest door het bureau Rijnbrink naar een toekomstbestendige bibliotheek in Wijhe. Het college van B&W wil de bibliotheek in Wijhe 9 jaar na het financiële rampjaar 2014 nu toch structureel financieren. De bibliotheek werd toen door de gemeenteraad voor sluiting tijdelijk gered door de verkoop van het gebouw en door de vestiging af te waarderen tot een servicepunt. Het servicepunt wordt gerund door vrijwilligers met een minimale ondersteuning van een betaalde kracht.

In het onderzoekrapport van Rijnbrink wordt de Langstraat als ideale vestigingsplaats genoemd. Het rapport geeft ook aan, dat zowel de provincie Overijssel als het Rijk een bibliotheekvoorziening erg belangrijk vinden. De staatssecretaris van cultuur mevr. Uslu vindt dat de gemeente een zorgplicht heeft om de inwoners zowel taal- als digitaal vaardig te maken. Dat is in Olst-Wijhe wel noodzakelijk, want van de bevolking is 17 % laaggeletterd. Landelijk is het 12%. De inwoners zijn niet analfabeet, maar kunnen door hun beperkte taalvaardigheid niet goed meekomen in onze snel veranderende maatschappij. De bibliotheek als volwaardige vestiging kan daarin ondersteunen. Je kunt niet alleen boeken lenen. Je kunt ook taal- en digitale vaardigheden leren en verbeteren. Daarvoor worden diverse cursussen aangeboden en bij Taalpunt krijgt iedereen hulp bij lezen, schrijven, rekenen en gebruik van smartphone/computer. Bij een servicepunt is dit maar zeer beperkt mogelijk en kan de bibliotheek maar 1 van haar 5 wettelijke functies uitvoeren.
Zowel de provincie als het Rijk bieden steun om een opwaardering naar een volwaardige vestiging mogelijk te maken. Het Rijk komt met een aanloopsubsidie van 220.000 euro. Tevens krijgt de gemeente vanaf 2025 jaarlijks per inwoner €3,- uitgekeerd. Voor onze gemeente is dat ongeveer 55.000 euro. De provincie biedt een eenmalig bedrag van 95.000 euro mits de gemeente voor de helft co-financiert.
Als je dit zo leest dan denk je, dat het college van B&W wel de schellen van de ogen moeten vallen. Niets is minder waar, een servicepunt vinden ze voldoende voor Wijhe. Een volwaardige vestiging wordt niet geboden. Dat is niet allen zeer teleurstellend voor de bibliotheek, het benadeelt ook de inwoners in Wijhe. Er is grote twijfel of de gemeente aan de zorgplicht van de staatssecretaris Uslu voldoet.
Het moet op basis van deze gegevens toch mogelijk zijn om structureel een volwaardige bibliotheekvestiging in Wijhe te realiseren.
Heeft het college van B&W koudwatervrees of is het pure onwil om echt iets voor de inwoners van Wijhe te doen?
Zal de gemeenteraad net als in 2014 uitkomst bieden?

René en Anke Kral, stichting Vrienden van de Wijhese bibliotheek.