Op zaterdag 3 juni houdt zorgboerderij ’t Hamel een open dag. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Anouk Ankoné en Herman Pelleboer die sinds 1 mei dit jaar officieel de scepter over de boerderij zwaaien.
Ans Rijpkema (63) en Jan Nijboer (68) hebben 14 jaar met ziel en zaligheid hun zorg aan ouderen in Olst-Wijhe en wijde omgeving aangeboden en vonden het belangrijk deze tijdig en met aandacht over te dragen aan een nieuwe generatie. Ans zegt er zelf over: “Het is goed dat de schwung erin blijft. Jan en ik veranderen niet zoveel meer, maar er komen wel steeds nieuwe inzichten over ouderenzorg bij. Wij zijn ontzettend blij dat we in Anouk en Herman opvolgers gevonden hebben waar ’t Hamel vol vertrouwen de toekomst mee in kan.”
Voor Anouk was het best nog wel een zoektocht: “We zochten een zorgbedrijf, én woonruimte en ook nog buitenaf. Toen we bemerkten dat Ans en Jan om zich heen keken naar overnamekandidaten, was dat voor ons een schot in de roos.” Herman en Anouk woonden toen al 12 jaar in Zwolle. De Twentse Anouk had er de kunstacademie gedaan, maar koos toch voor de zorg. “Ik had niet zoveel op met kunst voor de kunst, voelde me altijd al meer betrokken bij maatschappelijk georiënteerde projecten” vertelt ze. En toen ze een tijdje als vrijwilliger op een zorgboerderij aan de slag ging, viel het kwartje: “Dit is wat ik wil. Lekker buiten, fysiek aan het werk, huiselijk zijn met elkaar en zien hoe problemen van mensen, obstakels die zij ervaren, duidelijk verminderen in zo’n rustieke omgeving.”
En nadat Anouk zich had verdiept in de materie, verschillende werkplekken had aangedaan en steeds andere doelgroepen had leren kennen, kwam ’t Hamel dus op hun pad. En Herman? “Herman heeft het leven op een zorgboerderij met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn ouders hadden een melkveebedrijf in Mastenbroek (boven Zwolle) en zijn daarnaast een zorgboerderij begonnen. Op ’t Hamel gaat hij het onderhoud en de administratie doen. Ik doe meer het zorginhoudelijke werk” zegt Anouk. Haar hele houding straalt vertrouwen uit. Dat moet ook Ans zijn opgevallen toen zij elkaar voor het eerst spraken, augustus vorig jaar. Ans: “Maar we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Anouk en Herman hebben in de tijd tot de overdracht zeker een aantal dagen meegedraaid met ons.” Ze blijven nog een tijdje inwonen en dat gaat heel goed. “De boerderij is ruim genoeg en we hebben privé geen last van elkaar. Bovendien help ik altijd nog een handje mee. Die continuïteit is ook fijn voor onze bezoekers.” “Dus”, voegt Anouk eraan toe, “we gaan niet vanaf dag 1 alles anders doen.”
Zorgboerderij ’t Hamel ligt in het buitengebied van Wijhe langs de Soestwetering. Alles is er ruim en netjes, zowel buiten – met prachtige borders, gazon en dierenverblijven – als binnen. Het biedt plaats aan ouderen met een zorgbehoefte. Vaak mensen met de ziekte van Alzheimer, maar ook mensen met fysieke of psychische kwalen. Zij kunnen er één of meerdere dagen terecht om de thuisblijvers enigszins te ontlasten of om vereenzaming tegen te gaan. Het is vaak een gezellig samenzijn waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Een professioneel team met kennis en kunde staat hen daarin bij. ’t Hamel is aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg en in het bezit van het Certificaat Kwaliteitswaarborg Zorgboerderijen.
En dus laten Anouk, Herman, Ans en Jan en het team dat hen ondersteunt zonder schroom en vol trots op de open dag van zaterdag 3 juni zien wat de waarde is van onbekommerd sociaal onder elkaar zijn in de praktijk betekent.