Bijenhotel Opwaardz

door | mei 17, 2023 | Berichten

“Mag ik in de krant?” Ze kijkt licht smekend. “Please” zegt ze. Maar nog voordat duidelijk is wat ze precies wil, is ze al weer weg. Dan willen twee vriendinnen graag op de foto en gaan er eens goed voor staan. Hartsvriendinnen zoals alleen meisjes uit groep 6 hartsvriendinnen kunnen zijn. Samen met klasgenoten van Obs Opwaardz maken ze een bijenhotel. Van stukjes hout die aannemer Koninklijke BAM Groep overhoudt.

Dat zit zo. In opdracht van ProRail komt op station Olst een nieuw relaishuis. De in-en uitgaande kabels worden beschermd door betonnen kabelgoten. Om die betonnen kabelgoten een beetje handig te vervoeren steken ze er stukjes hout tussen. Die blijven natuurlijk over als het werk gedaan is. Logisch toch dat je daar een bijenhotel van maakt………..?
Projectleider Arnoud Lugterink van de BAM lacht. “Als ingenieur ben ik eigenlijk het zwarte schaap in de familie want die zitten verder allemaal in het onderwijs.” Aha! “Bovendien houden we kantoor in het oude schoolgebouw van De Holsthoek op Den Nul.” De link met de basisschoolleerlingen van Opwaardz is nu snel gelegd. Nu nog het bijenhotel.
Bouwcoördinator Chantal de Jong en communicatieadviseur Sil van Dijk van ProRail leggen uit: “ Perron 1 op station Olst is verwijderd. Daardoor blijft een hele strook langs het spoor onbenut. We hebben besloten dat in te zaaien met inheemse bloemen en planten. Zo zorgen we voor een goede leefomgeving van de wilde bij en andere insecten.”
En dus wordt er met ongekende hartstocht gezaagd, geboord, getimmerd en gelijmd. De blosjes op de wangen verraden intensieve arbeid. De klodders lijm ook……….