Bloemlegging in Holten

door | apr 18, 2023 | Berichten

Op vrijdag 14 april hebben Anton Heymerikx, Robert Jan Leerink en Bernardien Marskamp-Van Aperlo (voorzitter Verenigd Comité Wijhe) bloemen neergelegd op de Canadese begraafplaats in Holten bij de graven van Robert Nesbit Adam, Gabriël Lamirande en Hugh Henry Anderson.

Anton Heymerikx uit Wijhe was er sinds kort achter gekomen dat niet alleen luitenant Hugh Anderson maar dat er nog twee Canadezen in april 1945 rondom de bevrijding van Wijhe om het leven gekomen zijn.

Op 1 januari 2023 kwam namelijk het dagboekje bij het N.I.O.D. (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) vrij van Carolina Wijers die in dienst was als huishoudster van veearts Gerhard Brink, die woonde op de hoek Oranjelaan / Stationsweg in Wijhe recht tegenover het huidige oorlogsmonument. Uit dat dagboek bleek dat er nog 2 Canadese militairen waren omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe.

Na veel speurwerk door Anton Heymerikx, in samenwerking met Robert Jan Leerink, ontdekten ze dat het soldaat Gabriël Lamirande (31 jaar) was die door Duitse granaatsplinters om het leven kwam. Hij kwam uit Manitoba. Gabriël was een Metis, een inheemse bewoner van Canada.

Het andere slachtoffer was sergeant Robert Nesbit Adam (37 jaar), die later aan zijn verwondingen overleden is. Robert was een Schot en slager van beroep, die in 1942 dienst nam bij de Royal Winnipeg Rifles.

Na overleg met andere onderzoekers en deskundigen van het Informatiecentrum van de Canadese begraafplaats in Holten, is met zekerheid vastgesteld dat Lamirande en Adam de gesneuvelde Canadese militairen zijn. Ook uit het War Diary (dagboek) van het Royal Winnipeg Rifles regiment en uit een kopie van een Canadese krant blijkt dat beide militairen zijn omgekomen rondom de bevrijding van Wijhe.

Anton Heiymerikx en Robert Jan Leerink proberen om in contact te komen met de nabestaanden van Robert Nesbit Adam en Gabriël Lamirande.
In Wijhe zullen hun beider namen worden toegevoegd op het oorlogsmonument aan de Stationsweg en op 4 mei a.s. onthuld worden.

Foto: Jan Amse