Identiteit speelt hoofdrol in toneelvoorstellingen Herman Heijermans

door | apr 11, 2023 | Evenement, Verenigingen

Deze weken staat het thema inclusiviteit centraal in het Holstohus. Daarom brengen zowel de jeugd en de volwassenen van toneelvereniging Herman Heijermans Olst twee voorstellingen ten tonele, waarin het thema identiteit en de boodschap ‘je kunt zijn wie je wilt zijn’ centraal staan.

Op zaterdagmiddag 15 april speelt de jeugd van Herman Heijermans ‘Het bladert op’. Als de dochter van een ijverige schrijver ziek wordt, besluit hij een sprookjesboek voor haar te maken. Diverse sprookjes passeren de revue. Vampieren, monsters, verloren schilders, verliefde koppels en een lief dagboek: de voorstelling bevat het allemaal.

In de sprookjes kan iedereen zijn wie hij wil zijn, of dat nou een monster of een rockster is. Daarnaast vindt regisseuse Lela Kwakernaak het heel belangrijk dat de jeugdige spelers ook buiten het podium zichzelf kunnen zijn. Daarom mocht iedereen meedenken over de inhoud van de voorstelling en hun eigen rol hierin bedenken.

Ook in de voorstelling ‘De Wijze Kater’, die de volwassenen op vrijdagavond 14 en zaterdagavond 15 april ten tonele brengen, speelt identiteit een belangrijke rol. Dit satirische toneelstuk van toneelschrijver Herman Heijermans laat zien dat je kunt worden wie je wilt zijn, als je het maar overtuigend speelt en als je maar de juiste kleding aantrekt. De kater trekt kleding aan en is vanaf dat moment een mens. En een koningin herken je aan haar mantel en kroon, maar herken je haar nog steeds als ze in een lakeienpak rondloopt?

Het thema van de bewerking door de volwassenen van toneelvereniging Herman Heijermans is daarom: kleren maken de man. Of vrouw. Regisseur Peter van Dijk heeft zich bij de rolverdeling namelijk bewust niet laten leiden door geslacht; de kater wordt bijvoorbeeld door een vrouw gespeeld. De toneelvereniging vergroot het thema ‘kleren maken de man’ uit door de rollen inwisselbaar te maken en bepaalde personages door twee verschillende personen te laten spelen. De meeste spelers wisselen halverwege de voorstelling van rol. Dit levert hilarische taferelen op, waar jong en oud van zal genieten.

Ook in het decor van ‘De Wijze Kater’ wordt gespeeld met identiteit, of beter gezegd met een gebrek daaraan. De schilderijen in dit decor zijn namelijk gegenereerd door middel van AI (artificial intelligence), dat op dit moment veel in het nieuws is. Doordat de kunstwerken automatisch zijn gegeneerd door de computer en dus niet zijn gemaakt door een kunstenaar, is niet duidelijk wat de inspiratiebron hiervoor is. Dat maakt ze identiteitsloos.

De voorstellingen van ‘De Wijze Kater’ zijn op vrijdagavond 14 en zaterdagavond 15 april om 20.00 uur in het Holstohus (Jan Schamhartstraat 5) in Olst. Kaarten kosten € 10,00 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en donateurs betalen € 7,50.
De voorstellingen van ‘Het bladert op’ zijn op zaterdagmiddag 15 april om 14.00 en 16.00 uur in het Holstohus. Kaarten kosten € 7,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en donateurs betalen € 5,00.
Er is ook een combiticket verkrijgbaar dat toegang geeft tot de jeugd- en de volwassenenvoorstelling. Dit ticket kost € 12,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en donateurs betalen € 10,00.
Alle tickets zijn verkrijgbaar aan de zaal en in de voorverkoop via https://heijermanstoneelolst.nl/tickets

Foto: Hans Meulman