Een eeuweling in Olst

door | mrt 28, 2023 | Berichten

Geboren en getogen in Olst, ja zijn hele leven woont Derek Jan Horstman al in Olst. Terugkijkend hierop zegt hij “Er is veel veranderd in Olst.” En inderdaad, als je 100 jaar al in dezelfde gemeente woont, dan zie je veel veranderen. “Het is een stuk mooier geworden”, volgens de eeuweling.

Zijn wieg stond onderaan de dijk, ter hoogte van De Harmonie. Zijn lagere school was de in Olst bekende “Oude school”. Het gezin Horstman was niet groot, Derek Jan had één broer. “Helaas is die in 1986 al overleden”, vertelt hij. Het gezin van zijn broer lag en ligt hem echter zeer na aan het hart.
“Na het trouwen van mijn broer, ben ik bij hem en mijn schoonzus gaan inwonen. Dat was heel normaal in die tijd. Mijn neven en nichten heb ik nog steeds contact mee. Geja, getrouwd met een neef, komt hier nog minimaal 2x per week.”
Zijn grote wens om naar de marine te gaan werd terzijde geschoven door zijn ouders. Hij werd boerenknecht bij Steendijk, aansluitend voerman bij Van de Esschert. Na de oorlog kwam hij bij Olba te werken, via een oom. Na Olba volgde Meester in Wijhe, hier werkte hij tot aan zijn pensioen als heftruckchauffeur.

De oorlogsjaren hebben diepe indruk gemaakt op Derek Jan. “Ik had een oproep voor tewerkstelling in Duitsland gekregen. De avond voordat ik zou vertrekken ging ik nog een eindje fietsen. Plotseling kwam er een hondje de weg opgerend. Met fiets en al ging ik over de kop en moest ik naar de huisarts. Volgens hem had ik mijn arm gebroken en zette hij mijn arm in een groot gispverband. Ik kon niet naar Duitsland, mijn vrienden gingen wel. Enkelen van hen zijn niet teruggekomen. Wel werd ik daarna ingezet bij de TOD onder andere in Twello. Elke dag met paard en wagen naar Twello. Met diezelfde paard en wagen bracht ik ook eten bij de TOD op Fortmond. Trouwens, verschillende van mijn kameraden kwamen hiervandaan en er woont ook nog familie van mij op Den Nul.

Derek Jan was altijd een groot sportliefhebber, elke week was hij te vinden op het voetbalveld. Nu kijkt hij nog steeds alle sportuitzendingen op tv. Naast sporten ging hij graag vissen en poeren. Helaas is dat niet meer mogelijk. Als het even kan is hij buiten. Hij zit graag op het terras en geniet van de natuur om hem heen. Met Geja gaat hij er ook nog regelmatig op uit. “Even naar de markt, een visje halen bij Driek.” Of gewoon een wandeling door Olst. Ook neemt hij nog deel aan de verschillende activiteiten bij Averbergen waar hij sinds 2011 woont
.
Derk Jan werd op zijn honderdste verjaardag op maandag 27 maart door waarnemend burgemeester Yvonne van Mastrigt persoonlijk gefeliciteerd. Een verrassing georganiseerd door personeel van Averbergen in overleg met zijn familie.