Kleren maken de man in toneelvoorstelling ‘De Wijze Kater’

door | mrt 28, 2023 | Evenement, Kunst en Cultuur

Op vrijdagavond 14 en zaterdagavond 15 april speelt toneelvereniging Herman Heijermans in het Holstohus in Olst het satirische toneelstuk ‘De Wijze Kater’, dat is geschreven door hun naamgever.

Een echte koningin herken je aan woord en gebaar. Maar de majesteit in ‘De Wijze Kater’ is ook maar een mens. Trillend zit zij op haar troon, zo bang als een wezel voor een rattenplaag in het paleis. Gelukkig krijgt ze hulp van een wijze kater die kan praten en verder ook verdacht veel op een mens lijkt. In ruil voor een geliefde voor zijn arme baas Jonathan verdrijft de kater het ongedierte uit het paleis. Maar wie zijn eigenlijk de grootste ratten?

Toneelschrijver Herman Heijermans schreef ‘De Wijze Kater’ in 1917, als kritiek op de heersende macht en de lage moraal van de mens. De mens voelt zich verheven boven de dieren, maar ondertussen bezitten de dieren menselijke kwaliteiten en hebben de mensen juist beestachtige trekjes. De mens gaat over lijken om er zelf beter van te worden of om een hogere positie te verkrijgen. Maar ben je, als je eenmaal boven aan de maatschappelijke ladder staat, wel beter dan de rest?

Het satirische toneelstuk toont aan dat een maatschappelijke positie niets meer is dan een rol die je bekleedt. Je kunt worden wie je maar wilt zijn, als je het maar overtuigend speelt en als je maar de juiste kleding aantrekt. De kater trekt kleding aan en is vanaf dat moment een mens. En een koningin herken je aan haar mantel en kroon, maar herken je haar nog steeds als ze in een lakeienpak rondloopt?

Het thema van de bewerking van toneelvereniging Herman Heijermans is daarom: kleren maken de man. Of vrouw. De vereniging heeft zich bij de rolverdeling namelijk bewust niet laten leiden door geslacht; de kater wordt bijvoorbeeld door een vrouw gespeeld.
De toneelvereniging vergroot het thema ‘kleren maken de man’ uit door de rollen inwisselbaar te maken en bepaalde personages door twee verschillende personen te laten spelen. De meeste spelers wisselen halverwege de voorstelling van rol. Dit levert hilarische taferelen op, waar jong en oud van zal genieten.

Naast de spelers zelf zijn er diverse andere vrijwilligers uit Olst en omstreken bij de nieuwste productie van toneelvereniging Herman Heijermans betrokken. De techniek wordt verzorgd door de techniekgroep van ut Huus. Daarnaast bestaan de decorploeg, het grimeteam en het productieteam – dat alles rond de voorstelling organiseert – uit een combinatie van spelers en externe vrijwilligers. Tot slot zijn er meer dan tien kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar die een ratje spelen tijdens de voorstelling.

De voorstellingen zijn op vrijdagavond 14 en zaterdagavond 15 april om 20.00 uur in het Holstohus (Jan Schamhartstraat 5) in Olst. De regie is in handen van professioneel acteur Peter van Dijk. Kaarten kosten € 10,00 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar en donateurs betalen € 7,50. De tickets zijn verkrijgbaar aan de zaal en in de voorverkoop via https://heijermanstoneelolst.nl/tickets