Het Verenigd Comité Wijhe viert 75 jarig bestaan

door | mrt 27, 2023 | Kunst en Cultuur

Het Verenigd Comité Wijhe organiseert jaarlijks allerlei activiteiten rondom Koningsdag, de herdenking op 4 mei en nog veel meer. Dit jaar bestaat het Verenigd Comité Wijhe 75 jaar. Dat is een prima aanleiding om in gesprek te gaan met voorzitter Bernardien Marskamp-van Aperlo en oud- voorzitter Wolter Veenstra. We spreken elkaar in café De Slinger, wat de vaste ontmoetingsplek is van het comité.

Wolter Veenstra verhuisde op 23 december 1974, toen 32 jaar oud, vanuit Friesland naar Wijhe en ruim een week later begon hij met zijn werkzaamheden bij de gemeente Wijhe. Vlak daarna werd hem gevraagd zitting te nemen in het bestuur van Verenigd Comité, hij zag geen kans te weigeren en hij werd plotsklaps secretaris. Bernardien (44) is in 2002 begonnen bij het comité, eerst als algemeen lid, later secretariaat. Toen Wolter aangaf te willen stoppen, besloot zij het stokje van hem over te nemen, dat was in 2008.

Geschiedenis
Het Verenigd Comité Wijhe is ontstaan ten tijde van de inhuldiging van Koningin Juliana, in 1948. Bernardien heeft dat nagezocht in oude krantenknipsels die ze via de Historische Vereniging Wijhe heeft gekregen. “Je had verschillende verenigingen, waaronder het Centraal comité en de feestclubs. De burgemeester destijds wilde er één geheel van maken. In overleg met de inwoners van Wijhe en de verschillende clubs is het Verenigd Comité Wijhe ontstaan.”

Oorlogsjaren te gevoelig om over te praten
Vroeger werd maar eens in de 5 jaar een herdenking gehouden op 4 mei. Men wilde er niet aan herinnerd worden. Wolter: “Mijn vader heeft gevochten aan de Grebbenberg, hij wilde daar nooit over praten. In mei 2005 is hij voor het eerst op De Grebbenberg terug geweest. Men zag op tegen 4 mei. Pas na 40 jaar bevrijding, in 1985, kwam de herdenking zoals we die nu nog steeds jaarlijks organiseren.”

Koninklijk bezoek in 2003
Een mooie herinneringen heeft Wolter aan het Koninklijke bezoek op 30 april 2003. Ze bezochten Wijhe in de ochtend. Hij vertelt: “De straten waren bijzonder mooi versierd, we hadden er een wedstrijd van gemaakt. Het zou jammer zijn als de Koninklijke familie daar niets van te zien zou krijgen, want daar stond niks van in het draaiboek. Ik had de adjudant aan de telefoon en ik zei tegen hem: ‘het is zó mooi versierd, kunnen ze niet met de helikopter nóg een rondje maken?’ Hij zou het bespreken en het is gebeurd.”

Wie wil het comité versterken
Bernardien: “Het hele Verenigd Comité bestaat nog maar uit 6 actieve leden, wel hebben we mensen voor hand- en spandiensten, maar we hebben er niet genoeg. Ook mensen die meedenken, ideeën hebben of handig zijn met de computer (o.a. social media) kunnen we goed gebruiken. Het comité heeft dus uitbreiding nodig. Voel je je betrokken, dan wordt het enorm gewaardeerd als je je ideeën laat horen, of je hulp aanbiedt.”

Activiteiten
“We organiseren heel erg veel. Zo organiseren we allerlei activiteiten rondom Koningsdag en de herdenking op 4 mei. Ook besteden we regelmatig aandacht aan bijzondere activiteiten die te maken hebben met vrijheid. Zo is er afgelopen 7 mei een monument voor de ramp bij de vloerzeilfabriek onthuld. Het initiatief kwam vanuit de burgerbevolking en wij hebben de verbindingen gelegd. En zoals we in het verleden hebben gedaan met de indrukwekkende voorstelling over de Joodse familie Aussen, en het verhaal over Het Oranjehotel, wat zich daar allemaal afspeelde. Afgelopen oktober zijn leerlingen van de Capellenborg scholengemeenschap naar een debat over vrijheid en VN geweest om ook daar de gedachtegang te creëren van hoe denk ik over vrijheid en hoe geef ik dat zelf vorm.” vertelt Bernardien.

Collecte
We werken niet met donateurs, het is geen vereniging met leden. Daarom gaan we in de periode van 27 maart tot en met 8 april met een collectebus langs de deuren in Wijhe. Mag het Verenigd Comité ook dit jaar weer op uw/je steun rekenen?

Foto: Robert Jan Leerink.