Het is woensdagavond 8 maart, de avond van de Internationale Vrouwendag. Vele vrouwen en een enkele man, stromen binnen in het Holstohus waar in de bibliotheek kasten aan de kant zijn gezet en stoelen zijn geplaatst. De organisatie is in handen van Het Nut en Ut Huus. De stoelen zijn al gauw bezet, vervolgens raakt de brede trap hoger en hoger gevuld en ook vanuit de Brasserie heeft men zicht op het podium waar een aantal vrouwen met een interessant beroep, hobby of vaardigheid even later zullen worden geïnterviewd door Mireille Groot Koerkamp.
Amy Winehouse klinkt luid, totdat haar de mond wordt gesnoerd door Dorien Tersteeg, die de avond opent en vertelt dat er nu voor een andere opzet is gekozen. Drie jaar geleden waren er door het hele gebouw nog workshops en verschillende kraampjes, nu is ervoor gekozen de avond te vullen met interviews en als afsluiting zal zangeres Mirthe Meijer ervoor zorgen dat de beentjes van de vloer kunnen met een speciaal voor deze avond geschreven nummer.
Als eerste was burgemeester Yvonne van Mastrigt aan het woord. Ze vertelde dat ze niet de eerste vrouwelijke burgemeester is in deze gemeente, dat was namelijk Maritje Appel (van 1993-1997 burgemeester van Olst). Naar haar is de in wijde omgeving bekende Appelloop genoemd, die sinds 1997 jaarlijks in september wordt gehouden. Een vrouw als burgemeester, daar was niet iedereen aan gewend. Om dit te illustreren vertelt ze dat ze eens bij een 60-jarig huwelijk een bloemetje kwam brengen bij het bruidspaar. De schoonzoon deed open, bedankte haar, drukte een paar euro in haar hand en deed de deur dicht. Een dag later werd ze bedankt voor de bloemen, maar het was toch wel vreemd dat de burgemeester niet was gekomen.
Tot slot doet burgemeester van Mastrigt een oproep aan alle aanwezigen om het komende jaar minimaal eenmaal heel duidelijk aan te geven dat we het niet accepteren als er een opmerking gemaakt wordt die als discriminerend, onprettig of stereotype ervaren wordt door vrouwen. Ze gaf daarbij aan dat het niet altijd gemakkelijk zal zijn maar uit solidariteit naar andere vrouwen is het mooi als we dat samen doen.
Daarna was het de beurt aan Anka en Stefanie. Sinds september jl. hebben zij een winkel aan de Aaldert Geertstraat met de naam 5 Conceptstore. Beide dames werkten voorheen in het onderwijs. Ze hebben ervoor gekozen om hun droom waar te maken en een eigen zaak te beginnen Ze zijn al jarenlang vriendinnen van elkaar en daardoor verloopt de samenwerking als yin en yang; ze zijn heel verschillend van elkaar maar vullen elkaar perfect aan. Hun motto is: “Doe het gewoon, je kunt altijd nog een andere weg inslaan, je wilt niet achteraf zeggen had ik het maar gedaan”.
Als derde geïnterviewde vertelde Greet Knol als vrijwillige brandweervrouw hoe ze erbij gekomen is om bij de brandweer te gaan en wat er behalve branden blussen allemaal nog meer komt kijken bij het werk van de brandweer. Zo vertelde ze dat er wel eens iemand vast zit in een toiletpot, een kind met een hoofd in een hekwerk vastzit of iemand met de vingers ergens in zit en niet meer los kan komen. En natuurlijk de bekende kat in de boom.
Daarna was het de beurt aan Tirza, zij had een aantal jaren geleden een workshop gegeven in het Holstohus als beeldend kunstenaar, nu zat ze er als vrouw met een beroep wat vooral door mannen wordt uitgeoefend. Ze heeft twintig jaar bij woon- werkgemeenschap Overkempe gewerkt en kwam na een incident met een cliënt thuis te zitten. Ze volgde een technische opleiding bij Deltioncollege in Zwolle en is nu al drie jaar aan het werk bij installatiebedrijf Nijhof in Broekland. Ze vertelt dat er veel mogelijkheden en initiatieven zijn voor vrouwen die willen werken in de techniek.
Anniek verraste het publiek met een bijzondere hobby, namelijk als autocrosser in een weiland, wat ze al doet vanaf dat ze twaalf jaar oud was. Op die leeftijd mocht ze kiezen tussen paardrijden en crossen, het werd het laatste. Ze doet mee aan wedstrijden in binnen- en buitenland. Haar schoonzus heeft dezelfde hobby, verder zijn er niet veel vrouwen te vinden in de crossauto’s. Het is een activiteit die haar hele familie bezighoudt.
Na de pauze was wethouder Judith Compagner aan de beurt. Sinds juli jl. is zij wethouder in de gemeente Olst-Wijhe en ze heeft al een hele loopbaan achter de rug in het Openbaar Bestuur. Wat haar hier in het Oosten opvalt is dat haar regelmatig gevraagd wordt hoe ze haar drukke baan kan combineren met haar gezin en huishouden. Die vraag verbaast haar telkens weer, die heeft ze elders nog nooit gehoord. Verder is het zo, volgens Judith, dat een vrouw vaak beoordeeld wordt op hoe ze eruit ziet of wat ze zegt en dat is bij een man veel minder het geval. Dit is de rode draad die bij veel geïnterviewden op deze avond telkens terug kwam.
Met zangeres Mirthe zat de sfeer er goed in en waagde zich menigeen nog op de dansvloer.
Foto: Gertie Verwaast